Live Music Odense

lydlig

Glæd jer til en musikalsk mangfoldig aften med spændende koncerter og debat med fokus på fællesskaber, feminisme og fordomme, når improvisations-kollektivet The Community og Teater Momentum sætter spot på den store kønsubalance i musikbranchen i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag og International Girl Child Day.

19.00 Velkomst v. Casper Thornhøj Schärfe og Maria Dybbroe (The Community)
19.15 Oplæg v. PhD fra Københavns Universitet, Katrine Wallevik: Kønnethed ift. musikudvælgelsen i radio.
20.00 Koncert m. Qarin Wikström, Maria Dybbroe, Laura Toxværd og Anja Jacobsen.
21.00 Oplæg v. trommeslager og komponist Anja Jacobsen fra musikerkollektivet Eget Værelse: Fællesskabers betydning for kreativ skabelse
21.45 Oplæg v. lektor v. Aarhus Universitet Mikkel Thorup: Feminisme og antifeminisme i 2021.
22.30 Koncert m. Band AneKønnethed ift. musikudvælgelsen i radio.
I oplægget vil Katrine tale om demokrati og deltagelse, samt sexisme og repræsentation i dansk musikliv. Katrine Wallevik er musikantropolog. Hun har skrevet PhD (2019) om P3’s musikplanlægning med fokus på bl.a. køns- og ligestillingsspørgsmål, og arbejder nu med organisering af kultur i praksis. Katrine er tidligere medlem af foreningen Impra’s bestyrelse og pt. i foreningen Kvinder i Musiks bestyrelse.Eget Værelse: Fællesskabers betydning for kreativ skabelse
For Anja Jacobsen er kunstnerfællesskabet Eget Værelse som en næringsrig jordbund for nogle meget forskellige flotte og stærke planter. Fællesskabet er en forudsætning for de kreative processer Anja indgår i som komponist og musiker, både når hun arbejder i grupper og individuelt. Anja Jacobsen er en super kreativ og original trommeslager og komponist som bl.a. står bag Frk. Jacobsen og Valby Vokalgruppe, hvor hun henter inspiration i pop-musik fra hele verden tilsat improvisation og avantgarde. Hun er også medkomponist og trommeslager i det anmelderroste band Selvhenter og medstifter af kollektivet Eget Værelse. Hun har turneret over hele verden, og i 2018 modtog hun de danske musikkritikeres pris, Steppeulven, som ’Årets Musiker’.Band Ane har siden 2002 arbejdet med eksperimenterende elektronisk musik. Hendes musik er kendetegnende ved en anarkistisk legesyge, akkompagneret af et sindrigt arsenal af syntetisk producerede klangflader, melodier, rytmer og effekter – ofte så gennemarbejdet at de elektronisk frembragte lyde nærmest forvandles til levende organismer. En musikalsk regnskov -moduleret, formet og farvet. Både helt poetisk og nært, til overvældende og kraftfuldt. Band Ane er album-aktuel med sit 5. album ’Anish Musix’ som udkom i december 2020.Feminisme og antifeminisme i dag
Spørgsmål om køn, seksualitet og ligestilling er intensive debatter i dag. Mikkel Thorup vil diskutere, hvad feminisme er i dag, de væsentligste diskussioner og frontlinjer og ikke mindst modreaktionen på det, som antifeminister ser som en ’feminisering af samfundet’, især på kultur- og uddannelsesområdet. Oplægget vil slutte af med at diskutere de kritiske responser på den aktuelle feminisme fra lav irritation til aggressivt angreb. Mikkel Thorup er ansat ved Aarhus Universitet og beskæftiger sig med politisk idéhistorie indenfor nyere tid. Thorup udforsker i sin seneste udgivelse ’Antifeminisme — Kvindehad i lighedens tidsalder’ den opposition, der hersker til feminismens kønsligestilling og afslører herigennem antifeminismens underliggende kvindehad. Kapitlerne spænder lige fra antifeminismens aktuelle idéhistorie til en undersøgelse af, hvordan skikkelser som Jordan Peterson bidrager til bevægelsen.Dybbroe/Jacobsen/Wikström/Toxværd
Saxofonist og komponist Maria Dybbroe har helt særligt til aftenen sammensat et band af nogle af de kvindelige musikere hun som ung kvinde især har set op til og været inspireret af; Anja Jacobsen, Laura Toxværd og Qarin Wikström. At træde stien mod et liv som kunstner kræver vilje og mod, og derfor har man brug for at kunne spejle sig i andre der har en inspirerende ild, og som man kan relatere til. Kvindernes Internationale kampdag er en oplagt mulighed for at hylde sine forbilleder, og det vil hun gøre med nyskrevet musik til netop denne gruppe.Maria Dybbroe kendes fra bl.a. trioen Køs og dobbelttrioen Caktus, som i 2020 udgav sin debutplade ’Under Solen’ på Barefoot Records, som hun bl.a. er nomineret til en Steppeulv for som ’Årets Komponist’ i 2020. Derudover er hun en meget aktiv solist på den danske scene for eksperimenterende musik og spiller i adskillelige andre grupper bl.a. Copenhagen Clarinet Choir, Sidechains, Coriolis, Jacob Anderskovs Spirit of The Hive mfl.Den svenske sanger, komponist og elektroniske musiker Qarin Wikström har været en aktiv del af den blomstrende avant-garde og eksperimenterende musikscene i København i mere end 15 år og har udgivet 17 egne albums med forskellige projekter såsom Q (solo projekt), Kostcirkeln, Shitney, Sekten, Orbit Stern & Q, og reBell bl.a. Hun bevæger sig i et felt mellem kitsch pop-musik og abstrakt improvisation.Saxofonist og komponist Laura Toxværd er en af de stærkeste stemmer på den danske saxofon stjernehimmel, med en kompromisløs klang, og en intens, men melodiøs spillestil. Hendes musik er blevet beskrevet som ’geometrisk post-jazz’ med så forskellige inspirationer som Charlie Parker og 1990’ernes grunge musik, tilsat en smule elektronika. Hendes kompositioner er udgivet på 12 albums med bl.a. John Tchicai, Marilyn Mazur, Carsten Dahl og Jacob Anderskov.Koncerten præsenteres i samarbejde med Odense Kommunes Musikudvalg, Statens Kunstfond for musik og DMF Odense