Live Music Odense

DAMIR IMAMOVIĆ (BIH)

Han er barnebarn af den legendariske Sevdahsanger Zaim Imamovic og søn af Nedzad Imamovic og har i løbet af sin karriere optrådt sammen med en række betydningsfulde musikere verden over.

Sevdah er en blanding af musik og poesi, som er opstået som en fusionsgenre med udspring i mødet mellem øst og vest på Balkan, og genren er i dag mest udbredt i Bosnien-Hercegovina.

Stilarten bliver ofte beskrevet som “Bosnian blues” og kan også sammenlignes med den portugisiske Fadogenre med osmaniske rødder. “Sevdah” betyder kærlighed, og “Sevdalinka” er en sevdah-sang og en måde at beskrive sjælen på. Denne melankolske vokalstil, som er karakteristisk for Bosnien-Hercegovina, udtrykker ønsker, lidenskab og ulykkelig kærlighed.

“The king of sevdah music!” Huffington Post
“…a new take on Balkan blues!” Guardian

Ten years into a uniquely fascinating career, Bosnian musician Damir Imamović continues to forge innovative approaches to the venerable tradition of sevdah. We are delighted to announce that he will be embarking on a tour in 2020, with a new quartet comprising legendary avant-garde acoustic bassist Greg Cohen (Masada, Tom Waits, Ornette Coleman), one of Turkey’s premium classical soloists, Derya Türkan (Kudsi Ergüner, Erkan Oğur) and violin player Ivana Djurić, member of Damir’s band Sevdah Takht and one of the most prominent soloists in contemporary sevdah.

The quartet’s repertoire will be based on Damir’s decade-long musical journey. It will include a wealth of original material culled from his acclaimed back catalogue, but will also revisit the sevdah classics. Greg Cohen’s long involvement with Eastern European music, and Derya Türkan’s Turkish musical heritage, which has had a profound influence on the music of the Balkans, should push the boundaries of Damir’s work still further.