Live Music Odense

jaiyde jazz festival

Vi tager igen i år temperaturen på jazzen og dens væsen.Igen i år har vi overvejende fokus på den danske jazz med enkelte udenlandske overraskelser.Genrer og forståelser af, hvad jazz er deklinerer, og ubestemmelige former og forbindelser opstår. Det særligt i-øre-springende er den totale negligering af konventioner, og de rigide, statiske opdelinger af genrer og kulturelle koder.Med en rørende overflod af global-patriotisk åbenhed, flertydighed, hjerterum og nysgerrighed udfolder den musiske smeltedigel sig. Og her er jazzen lige præcis dén åndelige rettesnor og lim, der helt naturligt highlighter forbindelser mellem alt fra post-punk, dub, IDM, hiphop, afrobeat og drum’n bass til klassisk, psychedelia og alverdens folklore. Dét er netop essensen af jazz. At det er musik, der fordomsfrit og med improvisationen som værktøj, opbløder de sekteriske genrekonventioner og forbinder punkterne i den helt, helt store prik-til-prik tegning.

Program:Fredag d. 22 oktober:
London Odense Ensemble.Vi har sat nogle af de ypperste musikere fra Londons jazzmiljø sammen med nogle af de absolut dygtigste jazz-, krautrock- og syrefolk herhjemme.
Det er en kæmpe ære at præsentere disse cool cats:
Tamar Collocutor (Collocutor, Jessica Lauren, Dele Sosimi m.fl.)
Al MacSween (Kefaya, Maisha, Nubya Garcia m.fl.)
Idris Rahman (Ill Considered, Wildflower m.fl.)
Jakob Skøtt (Causa Sui, Rude & Skøtt, Chicago Odense Ensemble m.fl.)
Jonas Munk (Causa Sui, Ulrich Schnauss, Manual, Chicago Odense Ensemble m.fl.)
Martin Rude Lindegaard (Rude & Skøtt, Carcoque m.fl.)
Ensemblet mødes dagen før koncerten I studiet og jammer og vil bringe disse jams til scenegulvet på Jaiyede Jazz Festival. Det kan jo ikke andet end at blive fænomenalt. Alene denne koncert er jo hele billetten værd.Marcela Lucatelli’s Brazilian SongbookDen brasilianske sangskat møder nyskabende stemmeeksperimenter og rå improvisation i hænderne på Marcela Lucatelli og et regulært A-hold af nysgerrige danske musikere med Anders Vestergaard (trommer), Rasmus Kjær Larsen (tangenter) og Lars Bech Pilgaard (guitar).Det brasilianskfødte stemme-ikon Marcela Lucatelli dykker ned i sit hjemlands uudtømmelige sangskat. Med udgangspunkt i sine ekstreme vokalteknikker tager Lucatelli værker, udødeliggjort af mestre som Antônio Carlos Jobim og João Gilberto, under kærlig behandling.Marcela Lucatelli er en bemærkelsesværdig skikkelse, der forener ny kompositionsmusik, vokaleksperimenter og ofte politisk ladede performances. Hendes musik er både blevet fremført af DR VokalEnsemblet, Neue Vocalsolisten Stuttgart og den radikale gruppe Apartment House for nu blot at nævne nogle få. Ligeledes har hun medvirket på en lang række prominente festivaler som Ultima, Copenhagen Jazz Festival og WOMEX. I 2019 modtog hun Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens talentpris. I år har hun for nylig modtaget Pelle-prisen på KLANG Festival, som går til et talent, der tør være på tværs af tidens normer.Yellow SpoonYellow Spoon udgøres af trommeslager Rasmus Riis Sitarz og keys wizard Christoffer Holm Clausen.

Duoen spiller improvisatorisk jazz med mærkbare strømninger fra hiphop og house. Således har de skabt frit flydende jazzbølger i Danmark siden 2018 og har hurtigt etableret sig som en af de mest interessante crossover jazz-beat-bevægelser her til lands. På en scene der sprudler med mere talent end nogensinde før! Siden 2018 har de bl.a. spillet med folk, som Gaslamp Killer (US), Laura Misch (UK), Charlotte Dos Santos (NO) og har samarbejdet med danske kunstnere som Nanna.B & Shatter Hands. Politiken og P8 Jazz har kaldt dem et must-watch.
Deres debutalbum er en mosaik af alt godt fra den rytmiske musik de sidste 50 år og derfor også en smule overflødigt at begynde at lave alle mulige referencer. Men da referencer ofte er sjove og pædagogiske, så skyder vi da lige dem her i puljen, som pejlemærker: Weather Report, Jaga Jazzist, Return To Forever og et label, som Brainfeeder, men du kan sikkert selv finde flere.Lyt til Yellow Spoon’s eponyme debutalbum der har et hav af spændende folk med:
https://yellowspoon.bandcamp.com/album/yellow-spoon