Live Music Odense

SKAMMENS VOGN

Skammens vogn er tilbage med ny musik!

Durrock, længsel og et strejf af nostalgi er nogle af elementerne i det seneste album “Kunst og rock”  fra Skammens vogn.

“Kan du huske, da vi kunne blive skøre af kunst og rock?” Med det spørgsmål begynder Kunst og rock, første single og titelnummeret fra Skammens vogns sjette studiealbum, som udkom 5. marts 2021. Det er et spørgsmål, der etablerer et tilbageblik og indeholder den præmis, at noget er tabt. Sangen udsiges fra et sted, hvor den åbenbart ikke længere gør os skøre og kåde.

Ifølge forsanger Nikolaj Zeuthen er nummeret først og fremmest en varm og kærlig anerkendelse af udgangspunktet for det hele:
” — den livsglade, energiske rock som i vores pure ungdom gjorde os vilde i hovedet af glæde og fantasi. Og kunsten som senere blev en overbygning. En måde at tænke og handle på – en frigørelse – noget stort, kærligt og samlende.”

Nikolaj forklarer at sangen kom i forbindelse med at coveret til den foregående plade, Musik og drøm, skulle udarbejdes.

“Vi bad vores gamle ven, billedkunstneren Pelle Brage, om at lave det. Der blev skrevet frem og tilbage om udtryk og retning, og for at præcisere hvad det var, vi gerne ville have, spurgte jeg om han stadig kunne huske det? Dengang vi kunne blive skøre af det. Af kunsten. Og af rocken. Det er det vi gerne vil have på det cover, skrev jeg. Og så blev det hængende. Det spørgsmål.”
“Helt konkret var det måske Pelles projekt i Københavns Havn jeg tænkte på. Hvor Pelle og hans kunstnergruppe i en hel sommer lavede spontane ting og sager, og alle kunne komme og køre på vandcykel og skrive om deres oplevelser i skriverummet på en skrivemaskine, og hvor Skammens vogn spillede koncert fra den hjemmebyggede scene for et publikum, der flød rundt i havnen på skulpturelle øer. Det var et projekt, der kom lige før den mere anspændte og alvorlige stemning der fulgte og som også i dag fylder meget. Vi var naive og glade. Vi faldt i vandet og tændte ild til ting, som det hedder i sangen.”

For nogle er Skammens vogn svære at få hold på. Selv fastholder trioen, at de er et traditionsbevidst band. Et ansvar for og måske endda et kald imod at føre noget videre — det er det der skaber sammenhængen. En respekt for klassikerne. En glæde ved historien. En anerkendelse og dyb kærlighed til ophavet. Alle dem, der lystigt blandede beat og folk, rock og jazz, det naive med det avancerede, det banale med det sofistikerede. Tyngdepunktet ligger netop i en balance mellem tingene og måske først og fremmest en balance mellem det avantgardistiske og det klassiske.
Især i en sang som “Kunst og rock” kan kærligheden til traditionen høres. Ifølge Jakob Millung der har mixet nummeret kan man, hvis man vil, “helt inde i midten af det hele høre fem cerutrygende oldinge der spiller orgel.”
“Ingen ved helt hvor de kom fra,” fortsætter han. “Men sådan er det ofte med Skammens vogn. Personer bliver hidkaldt. Spøgelser, ånder og historiske personer kommer forbi og tager styringen.”
Skammens vogn er en trio bestående af Nikolaj Zeuthen, Jakob Millung og Oliver Hoiness.