Live Music Odense

patina (aflyst)

En dansefest for alle utilstrækkelige

Patinas kerne er tre trommeslagere, der skiftevis giver den som frontmand og skaber et ekstatisk fællesrum, hvor man med åbent bryst kan stille sig sårbar. Rygtet om Svendborgbandets hæsblæsende koncerter løber med stigende hast – derfor skal de med Alphabeat på tour. Og derudover hopper de på deres første egen Danmarksturné i 2020. Både publikum, medierne og musikbranchen har antennerne ude og øjnene på Patina – fuldt fortjent. Svendborgbandet vandt sidste år DRs KarriereKanonen 2019 og er startet 2020 imponerende op som vindere af Talent Legatet ved Odense Live Prisen 2020 og ugens P3’s Uundgåelige i uge 5, lige op til at de drager på tour med Alphabeat og selv lægger vejen forbi ByLarm festivalen i Oslo.

Fra Dropbox-eksperiment til fordomsfri lyd og stage presence 

GMS. Det er initialerne for Gregers, Mads og Søren. Det er sådan, de underskriver deres inkluderende updates på de sociale medier. Og det er navnet på den dropbox-mappe, der oprindeligt
lagde grunden for Patinas åbne, fordomsfri måde at skabe sange på.

De tre har rødder i Svendborg og tråde ind i kollektivet Vellness Plader, der har været toneangivende i dansk lo-fi-pops undergrund. De oprettede mappen som første led i et uformelt eksperiment, hvor alle bød ind. Da de stod med sangen ’naervaer’, kiggede de på hinanden og var enige om, at her var mere at efterforske. Det var på én gang medrivende funky som 1980’erne danske guldalderpop og råt, oprigtigt som postpunken.

Mod til at slippe sig selv fri

Sådan er det fortsat. Søren Bastrup Bojsen bidrager ofte med det desperate og instinktive, Gregers Møller Jensen med det uortodokse og skæve og Mads Skov Hansen med blikket for det skarpt kondenserede. Ud af det fællesskab, hvor der er plads til personligheder og alle deres facetter, opstod også bandets specielle ramme: at de, selv om de alle har baggrund som trommeslagere, skiftevis stiller sig op og tager rollen som frontmand.

”Vi har svagheder og styrker, og vi er ikke bange for at anerkende, at der er noget, vi ikke er gode til. Patina er større end hvert vores ego. Vi er klar til at stille os selv til side, men også til at træde i
karakter, når vi har noget med at byde ind med,” forklarer Mads.

Det er tydeligt i nummeret ’flammer_rammer’, hvor alle synger. Samtidig er det en sang, der illustrerer det lyriske lag. Patinas tekster kredser om almenmenneskelige hverdagsfortællinger. Men
stillet helt op på knivsæggen. Der hvor skrøbeligheden dirrer, angsten raser, eller kærlighed slår sin første sprække. Hele tiden er der noget på spil. Hvilket enhver, der har set en af deres koncerter, kan nikke genkendende til. Her vokser de til et kollektiv på syv mand, og Soundvenue fremhævede dem blandt årets oplevelser på Spot 2019, mens Gaffa storroste deres koncert på Smukfest: ”De er som skabt til store scener.”

”Når man er til koncert til os, så er man med til at skabe rummet. Vi tør være der, skrælle alle lag af, og vi håber, at folk tør være der sammen med os,” siger Søren, og Gregers supplerer: ”Vi vil gerne være et band, som giver folk modet til at slippe sig selv fri.”